Bine Ati Venit in micul meu butic virtual! Nu ezitati să dati click pe Postări mai Vechi din josul paginii! Enjoy your Visiting!

joi, 25 februarie 2010

Inca un pic de traditie, in prag de luna lui Marte

..pentru ca legendele ne fac sa visam, pentru ca din ele am nascut si pentru ca tot cu ele am crescut..

*martisorul din imagine este o brosa din metal imbracata in fimo - intarit la cald. pret: 5 lei.*

O alta frumoasa legenda a Martisorului ne spune cum acest simbol al Primaverii are legatura cu o eclipsa de Soare, cum se leaga de ideea mortii ca etapa a evolutiei si a innoirii si de cea a sacrificiului.

..Odata, Soarele a coborat intr-un sat la hora, si a luat chipul unui fecior. Un zmeu l-a pandit si l-a rapit dintre oameni, inchizandu-l intr-o temnita. Lumea s-a intristat, pasarile nu mai cantau, izvoarele nu mai curgeau, copiii numai radeau. Nimeni nu indraznea, insa, sa il infrunte pe zmeu.
Intr-o zi, un tanar s-a hotarat sa plece sa salveze Soarele. Multi dintre pamanteni l-au condus si i-au dat din puterile lor ca sa il ajute sa il biruie pe zmeu.
Drumul lui a durat trei anotimpuri: vara, toamna si iarna. In cele din urma, tanarul a gasit castelul zmeului si au inceput lupta. S-au infruntat zile intregi pana cand zmeul a fost doborat. Desi slabit si ranit, tanarul a reusit sa elibereze Soarele, care s-a ridicat pe cer, inveselind lumea.
Viteazul nu a mai ajuns insa sa vada Primavara. Sangele cald din rani i s-a scurs in zapada si, in timp ce aceasta se topea, din pamant au inceput sa rasara flori albe - ghioceii - vestitorii Primaverii.
De atunci, tinerii impletesc doi ciucurasi, unul alb si altul rosu, pe care ii ofera fetelor pe care le iubesc, sau celor apropiati.
Rosul inseamna dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sangelui voinicului, iar albul simbolizeaza sanatatea si puritatea ghiocelului, prima floare a Primaverii..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu