Bine Ati Venit in micul meu butic virtual! Nu ezitati să dati click pe Postări mai Vechi din josul paginii! Enjoy your Visiting!

joi, 25 februarie 2010

Traditii - "Vremea Babelor"






























































Descriere:
martisorul - ciupercuta Amanita din fimo, modelata manual, de mine.
Pret: 8 lei.

*soparlita - miriapod cea inteleapta, a sosit si ea un pic "high", adik un pic mai sus pe batrana Amanita, povestind despre Alice in tara Minunilor :)

*soparlita - miriapod este tot un martisor ce povesteste si despre "Legenda Babelor de Primavara".

Calendaristic, astronomic si traditional, martie este luna inceputului de primavara. Acesta reprezenta, in trecut, momentul propice pentru previziuni asupra anului agricol.
Obiceiul a devenit repede si un gen de oracol pentru oameni. Acestia isi alegeau o zi intre primele sapte sau douasprezece zile ale lunii martie, numindu-le „Zilele Babelor".
Acolo unde se aleg ca predictie 12 zile din martie, ele corespund celor 12 luni ale anului. Daca ziua vizata este calduroasa si insorita, astfel va fi si luna corespunzatoare ei.
Copiii, fetele si femeile mai ales isi alegeau una dintre aceste zile, numind-o „baba mea" si o urmareau cu atentie, incercind sa-si prevesteasca viitorul an in functie de aspectul meteorologic al zilei: o „baba" insorita si senina anunta un an bun si linistit.
Dimpotriva, o „baba" mohorita si ploioasa, cu zapada chiar, inseamna un an plin de necazuri si de suparari. In general, in aceasta perioada, vremea este la fel de instabila, precum firea babelor. :)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu