Descriere: martisor ghiocel, din fimo.
Pret: 5 lei.
Martisoarele au si ele istoria lor.
De 1 martie, cu totii abia asteptam sa sarbatorim Martisorul. Este o sarbatoare specific romaneasca de celebrare a venirii primaverii. Este un talisman aducator de fericire si noroc, reprezentat prin simboluri legate de firul rosu impletit cu firul alb :)
*Inca de pe vremea romanilor, Martisorul era legat de sarbatoarea inceputului de an, care, la acea vreme, era marcat la 1 Martie. Cu aceasta ocazie, exista obiceiul de a se darui un cadou: firul rosu impletit cu cel alb. Rosul simbolizeaza dragostea, fertilitatea, iar albul puritatea. La inceput, de firul impletit era legata o floricica.
*Simbolul impletirii rosu-alb se intilneste si in traditiile orientale, rosul simbolizind principiul feminin, Shakti, iar albul, masculinitatea, Shiva. Martisorul este, insa, un simbol specific romanesc.
Traditii in alb si rosu
In folclorul romanesc, anotimpurile sint simbolizate cromatic: primavara prin rosu, vara prin verde sau galben, toamna prin negru sau albastru, iar iarna prin alb.
De aceea, se poate spune ca snurul de care se agata martisorul si care este impletit in culorile alb-rosu este si el un simbol al trecerii de la iarna cea alba si rece, la primavara mustind de viata ca focul si singele.
Semnificatia culorilor mai este talmacita si altfel in credinta populara: se poate spune ca rosul, dat de foc, singe si soare, este atribuit vitalitatii femeii, iar albul, ca zapada rece si pura, ca apele inspumate, ca norii de pe cer, semnifica puterea barbatului.Snurul martisorului este, astfel, simbolul impletirii inseparabile a celor doua principii - o permanenta innoire.
Pentru a respecta traditia, martisorul trebuie legat la rasaritul soarelui, in prima zi a lunii martie. El se poarta de la 1 martie pina cind apar semnele de biruinta ale primaverii : pina ce infloresc ciresii ori trandafirii, pina se aude cucul cintind, pina ce vin berzele sau rindunelele. :)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu