Bine Ati Venit in micul meu butic virtual! Nu ezitati să dati click pe Postări mai Vechi din josul paginii! Enjoy your Visiting!

duminică, 4 iulie 2010

"Alice in Wonderland"

Un nou concurs pe CDB si o noua tema minunata. Si anume, o tema venita din Tara Minunilor, prin Alice. Da, acea Alice, singura "Alice in Tara Minunilor".tema: "Cutia cu bijuterii a lui Alice"

Charles Lutwidge Dodgson
, ascuns sub pseudonimul Lewis Carroll, matematician, fotograf...este autorul faimoaselor lucrari "Alice in Tara minunilor" si "Alice in Tara Oglinzilor", dar si a poemelor "Jabberwocky" si "Vanatoarea de Snark" - sper ca traducerea mea sa fie destul de buna...:)
Literatura lui fantezista se incadreaza in genul nonsensului, a acrostihului, a jocului de cuvinte.

Si pentru ca tot vorbim de jocuri de cuvinte, pseudonimul Lewis Carroll are o poveste la fel de misterioasa ca si detinatorul lui.

Astfel, isi alege numele anglican "Lewis", ce vine de la "Ludovicus", latinescul pentru "Lutwidge".
Iar "Carroll" este un nume irlandez similar cu "Carolus", latinescul pentru "Charles".
Povestea lui Alice isi are originea in cateva momente reale petrecute alaturi de prieteni, si anume, familia Liddell, care avea trei fete, Lorina, Alice si Edith Lidell.
Iar intr-o zi de vara, pe o barca in larg, fiind un bun povestitor -nu ca mine- Charles Lewis Carroll i-a inveselit cu o poveste minunata.

La rugamintile lui Alice Liddell, matematicianul si-a pus ideile pe foi si a realizat un frumos manuscris de 90 de pagini, cu 37 schite personale, dedicata "Un cadou de Craciun pentru un drag copil, in amintirea unei zile de vara", in 1864.
Initial Cartea s-a numit "Alice si peripetiile ei Sub Pamant", dar fiind o carte pentru copii, Charles a marit-o cu cateva pagini, iar redactorul i-a publicat-o sub alt nume ales de scriitor, si anume "Alice si Aventurile ei in Tara Minunilor."

Charles Lutwidge Dodgson a mai cochetat si cu filozofia, cu fotografia si chiar cu religia. In legatura cu religia, era cat pe ce sa devina preot anglican, dar a cedat in ultima clipa si a zis "NU".

Ca fotograf, timp de peste 24 de ani, devenise foarte cunoscut si apreciat in acea perioada Victoriana.
Regina Victoria il indragea de-asemenea si pentru "Alice in Tara Minunilor".
Dupa un mister invaluit in jurul lui Lewis Carroll, acesta a fost nevoit sa rupa legatura cu familia Liddell.

Multi ani mai tarziu, Alice Liddell a fost nevoita sa vanda manuscrisul original la licitatie.
Acesta a fost cumparat de un colectionar american, dar apoi a fost returnat Angliei in anul 1948, ca dar de recunostinta din partea americanilor, fata de rolul englezilor in Cel de-al doilea Razboi Mondial.

Astfel, manuscrisul original "Alice in Tara Minunilor" este gasit si astazi la British Library.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu